Home » Informatie

Wat is een pelletkachel:

 

De pelletkachel is een moderne volautomatisch  gestuurde verbrandingskachel, waarin houtpellets verbrand worden.

Door de interne geavanceerde techniek hebben pelletkachels een optimale verbranding en een zeer hoog rendement, zodat een woning of pand op milieuvriendelijke en betaalbare wijze verwarmd kan worden.

Het woord pellet in pelletkachel staat voor de (biomassa) brandstof die wordt gebruikt. Pellet is een ander woord voor korrel. In feite is het dus een houtkorrel-kachel.

De pellets zijn kleine staafjes hout die onder hoge druk zijn samengeperst. Ze worden gemaakt uit zaagsel en afval van schoon resthout uit de houtindustrie.

Er worden géén toevoegingen gebruikt, en er worden ook geen bomen voor gekapt (alleen die voor uitdunning van het bos gekapt moeten worden).

De pelletkorrels bieden vele voordelen, zoals een zeer laag vochtgehalte, slechts 0,5% as en de mogelijkheid om in een geautomatiseerde pelletskachel te worden gebruikt.

Van buiten lijkt de pelletkachel enigszins op een houtkachel, vooral omdat door het glas aan de voorzijde het vlammenspel te zien is.

Van binnen is de kachel echter uitgerust met moderne techniek, zo heeft het onder andere een computer-moederbord.

Deze regelt en controleert de gehele kachel, waardoor de pelletkachel een ideale en schone verbranding heeft.

De pellets worden in de voorraadtank van de kachel opgeslagen. Van hieruit worden ze via een vijzel (wormschroef) naar het branderbakje vervoerd.

Het ontsteken gebeurt automatisch via een ontstekingspatroon (gloeispiraal), door het aanzetten van de kachel.

Via een display (of afstandbediening) kan de gewenste temperatuur ingesteld worden, de pelletkachel zorgt ervoor dat de ingestelde temperatuur behaald wordt en behouden blijft. De schone verwarmde lucht wordt voor het grootste deel door een (al dan niet geluidsarme) ventilator de kamer in geblazen. Een klein deel van de warmte wordt omgezet in stralingswarmte.

Hierdoor is de kachel handwarm, maar niet gloeiendheet.

 

 

Pelletkachels hebben een zeer schone verbranding.

De hoeveelheid as die overblijft is slechts 0,5% en de kachel  hoeft maar eens in de week (afhankelijk model pelletkachel) met een speciale aszuiger schoon gezogen worden.

De pelletkachel heeft door de optimale verbranding een hoog rendement van gemiddeld 90%. Om precies te zijn; van 80% voor een pelletkachel met laag rendement, tot 95% voor een hoog rendement.

   

In de rest van europa wordt overigens al jaren dankbaar gebruik gemaakt van de pelletkachel, aangezien daar minder op aardgas wordt gestookt.

Met een pelletkachel stook je veilig, goedkoop en Co2 neutraal.

 

Co2-neutraal stoken met de pelletkachel:

 

In de strijd tegen het broeikaseffect en de klimaatverandering is het van belang dat het aandeel CO2 wat in de lucht komt verlaagd wordt. Gelukkig kunnen we steeds meer milieuvriendelijke CO2-neutrale oplossingen inzetten, zoals de pelletkachel voor thuis.

Wat is nou precies CO2:

CO2 is een niet giftig, kleurloos, smaakloos, en geurloos gas, wat onder andere uit verbrandingsprocessen wordt verkregen. Het wordt ook wel kooldioxide, koolstofdioxide en koolzuur genoemd (niet te verwarren met koolmonoxide; dit is wel giftig, en wordt veroorzaakt door een onvolledige verbranding, meestal door een houtkachel of aardgasketel). CO2 bestaat uit een chemische verbinding van een koolstofatoom (C) en 2 zuurstofatomen (O), vandaar CO2. Dit gas komt van nature overal voor. Echter te veel van dit gas is niet goed voor onze aarde. Te veel zorgt namelijk voor verzuring en dit is volgens wetenschappers de oorzaak van het broeikaseffect en het opwarmen van de aarde.

 

Wat betekent CO2-neutraal voor het stoken van hout:

Bomen nemen gedurende hun groei CO2 op uit de lucht. Zodra bomen afsterven en wegrotten in het bos komt deze opgeslagen hoeveelheid CO2 weer vrij in de lucht. Dit gebeurt ook bij verbranding van hout en houtpellets.

De hoeveelheid CO2 die vrij komt bij verbranding is even veel als bij het wegrotten in het bos. De vrijgekomen CO2 wordt vervolgens weer door andere bomen opgenomen.

Deze kringloop herhaalt zich continu. Er komt dus geen extra CO2 vrij. In het kort uitgelegd is dit CO2 neutraal.

 

 

 

 

Nieuwschierig geworden? Kom gerust in onze verwarmde showroom en laat u informeren over de mogelijkheden van een pelletkachel en de vele mogelijkheden van subsidies.

 

Pelletkachel lageland

Hoofdweg 87

9621 AD  Slochteren ( Groningen)

06 38 20 74 70

info@pelletkachellageland.nl

 

 

INFORMATIE PELLET KETELS

 

Cv pelletketels: milieuvriendelijk en kostenbesparend

Een meer en meer verantwoorde omgang met het milieu leidt tot een stijgende vraag naar alternatieve energiebronnen. Cv pelletketels (ofwel pelletkachels) zijn zo’n alternatief en kunnen rechtreeks op uw centrale verwarming worden aangesloten.

Pelletketels zijn zeer milieuvriendelijk en duurzaam. Bovendien kunt u met een cv pelletketel flink besparen op uw energiekosten. Een pelletketel kan prima dienen als hoofdverwarming. Maar ook als bijverwarming kunt u al veel kosten besparen. Ongeveer 80% van het jaar heeft u het gehele vermogen van uw gasketel niet nodig, dan is een cv pelletkachel met lager vermogen voldoende. Dit scheelt kosten in de aanschaf. Mocht de temperatuur zo ver dalen dat de pelletketel te weinig vermogen afgeeft, verwarmt de cv gasketel het cv water na tot het de juiste temperatuur heeft.

 

Cv pelletketel werking
Een pelletketel is een kleine biomassaketel. De brandstof bestaat uit houtpellets: kleine korrels geperst afvalhout. Maar in veel van onze cv pelletketels kunnen ook stukhout, kolen, haver of zelfs erwten en maïs worden gestookt. Belangrijkste voorwaarde is dat de brandstof een hoge verbrandingswaarde heeft. Aan de cv pelletketel zit een pelletsilo. Vanuit hier worden de houtpellets naar de brander getransporteerd. Een ventilator en gloeiontsteking zorgen voor de ontsteking en verbranding van de houtpellets. De hitte die hierbij vrijkomt wordt gebruikt om het water te verwarmen dat via de cv leidingen naar uw radiatoren of vloerverwarming gaat. De toevoer van de houtpellets gaat volautomatisch, zodat u een constante warmte afgifte van uw cv pelletketel in uw woning heeft.

 

Cv pelletketels in diverse soorten en maten
Bij ons kunt u terecht voor diverse soorten cv pelletketels. Geavanceerde elektronica, gecombineerd met een zeer goede pelletbrander en een hightech warmtewisselaar garanderen u een lage CO² emissie en een hoog rendement, tot zelfs 96%. Hiermee behoren onze cv pelletketels tot de meest milieuvriendelijke energiesystemen. Al onze cv pelletketels hebben unieke eigenschappen. Afhankelijk van uw energiebehoefte is er veel keuze in vermogen en de grootte van de pelletsilo’s.